İonlaşma enerjisi niyə artır?
İonlaşma enerjisi niyə artır?

Video: İonlaşma enerjisi niyə artır?

Video: İonlaşma enerjisi niyə artır?
Video: 11. Sınıf Kimya - İyonlaşma Enerjisi ve Elektron İlgisi | 2022 2024, Aprel
Anonim

The ionlaşma enerjisi elementlərin artır Elektronlar aşağı səviyyədə saxlandığı üçün müəyyən bir qrup yuxarı qalxdıqca enerji orbitallar, nüvəyə daha yaxındır və beləliklə, daha sıx bağlıdır (çıxarmaq daha çətindir).

Həmçinin soruşulur ki, bir müddətdə ionlaşma enerjisi niyə artır?

The ionlaşma enerjisi bir elementdən artır biri hərəkət edərkən a dövr elektronlar daha yüksək effektiv nüvə yükü ilə daha sıx tutulduğu üçün dövri cədvəldə.

niyə bəzi elementlərin digərlərindən daha yüksək ionlaşma enerjisi var? Birincidə Nümunələr İonlaşma enerjiləri Çünki elektron 2s orbitaldadır edir artıq a daha yüksək enerji 1s orbitaldakı elektronlar daha az alır enerji bu elektronu atomdan çıxarmaq üçün. Birinci ionlaşma enerjiləri əsas qrup üçün elementlərdir aşağıdakı iki rəqəmdə verilmişdir.

Eynilə, soruşulur ki, nə üçün ionlaşma enerjisi dövr ərzində soldan sağa artır?

Biz köçdükcə soldan sağa bir dövr , elementlərin atom nömrəsi artır bu o deməkdir ki, atomlardakı proton və elektronların sayı artır (eyni qabığa əlavə elektronlar əlavə olunur). Beləliklə, boyunca ionlaşma enerjisi artır the dövr.

İonlaşma enerjisi nümunələri nədir?

The ionlaşma enerjisi atomun miqdarıdır enerji bir elektronu həmin atom və ya ionun qaz şəklindən çıxarmaq üçün tələb olunur. 1st ionlaşma enerjisi - The enerji ən yüksək çıxarmaq tələb olunur enerji neytral qaz atomundan elektron. üçün Misal : Na(g) → Na+(g) + e- I1 = 496 kJ/mol.

Tövsiyə: