Elastik potensial enerji nə edir?
Elastik potensial enerji nə edir?

Video: Elastik potensial enerji nə edir?

Video: Elastik potensial enerji nə edir?
Video: İmpuls. Qüvvə impulsu.Qeyri elastik toqquşma.Kinetik enerji. Potensial enerji. Tam Enerji. 2024, Bilər
Anonim

Elastik potensial enerji edir enerji deformasiya etmək üçün qüvvənin tətbiqi nəticəsində saxlanılır elastik obyekt. The enerji qüvvə aradan qaldırılana və cisim öz orijinal formasına qayıdana qədər saxlanılır, prosesdə iş görür. Deformasiya obyektin sıxılmasını, uzanmasını və ya bükülməsini əhatə edə bilər.

Bunu nəzərə alsaq, elastik potensial enerjidən hansı məqsədlər üçün istifadə olunur?

Bulaqdır istifadə olunur saxlamaq elastik potensial enerji bir çox mexaniki qurğularda (avtomobillərdəki amortizatorlar kimi). Bu enerji ola bilər istifadə olunur yay dağılmadan uzun müddət sıxılmış və ya uzanmış vəziyyətdə qala biləcəyi üçün bir çox cəhətdən enerji.

Sonradan sual yaranır ki, elastik enerji potensialıdır, yoxsa kinetik? Kinetik enerji edir enerji hərəkətinə görə bir cisimdə. Məsələn, uzanan bir rezin bant var elastik potensial enerji , çünki sərbəst buraxıldıqda rezin zolağı öz istirahət vəziyyətinə qaytararaq, onu köçürür potensial enerji üçün kinetik enerji prosesində.

Bunu nəzərə alsaq, elastik potensial enerji nə deməkdir?

Elastik potensial enerji . Elastik potensial enerji edir Potensial enerji a-nın deformasiyası nəticəsində saxlanılır elastik yayın uzanması kimi obyekt. Yayın uzadılması üçün görülən işə bərabərdir ki, bu da yayın sabitindən k və həmçinin uzanan məsafədən asılıdır.

Potensial enerji ilə elastik potensial enerji arasındakı fərq nədir?

Potensial enerji edir enerji ki, saxlanılır bir şəxs və ya obyekt. Qravitasiya potensial enerji obyektin çəkisindən və yerdən hündürlüyündən asılıdır (GPE = çəki x hündürlük). Elastik potensial enerji obyektin forması ilə bağlıdır. O zaman nəticə verir ki, bir elastik obyekt uzanır və ya sıxılır.

Tövsiyə: