Elastik potensial enerji kinetik enerjiyə bərabərdirmi?
Elastik potensial enerji kinetik enerjiyə bərabərdirmi?

Video: Elastik potensial enerji kinetik enerjiyə bərabərdirmi?

Video: Elastik potensial enerji kinetik enerjiyə bərabərdirmi?
Video: İmpuls. Qüvvə impulsu.Qeyri elastik toqquşma.Kinetik enerji. Potensial enerji. Tam Enerji. 2024, Aprel
Anonim

Potensial enerji edir enerji ki, bir obyektdə saxlanılır. Məsələn, uzanan bir rezin bant var elastik potensial enerji , çünki sərbəst buraxıldıqda rezin zolağı öz istirahət vəziyyətinə qaytararaq, onu köçürür potensial enerji üçün kinetik enerji prosesində.

Beləliklə, elastik potensial enerji cazibə potensial enerjisinə bərabərdirmi?

Qravitasiya potensial enerjisi obyektin çəkisindən və yerdən hündürlüyündən asılıdır (GPE = çəki x hündürlük). Elastik potensial enerji obyektin forması ilə bağlıdır. O zaman nəticə verir ki, bir elastik obyekt uzanır və ya sıxılır. Nə qədər çox uzanır və ya sıxılırsa, bir o qədər böyükdür elastik potensial enerji edir.

Daha sonra sual yaranır ki, elastik potensial enerjinin vahidləri hansılardır? elastik potensial enerji (E e) ilə ölçülür joul (J) yay sabiti (k) metr başına nyutonla ölçülür ( N/m )

Müvafiq olaraq, elastik potensial enerji nəyə bərabərdir?

Elastik potensial enerji edir Potensial enerji a-nın deformasiyası nəticəsində saxlanılır elastik yayın uzanması kimi obyekt. Bu bərabərdir yayı uzatmaq üçün görülən iş, bu, yay sabitindən k və həmçinin uzanan məsafədən asılıdır.

Potensial enerji nümunəsi nədir?

Bir obyekt saxlaya bilər enerji mövqeyinin nəticəsidir. üçün misal , bir söküntü maşınının ağır topunu saxlayır enerji yüksək mövqedə tutulduqda. Bu saxlanılır enerji vəzifəsi kimi istinad edilir potensial enerji.

Tövsiyə: